Vragen?   053 - 4320 644

Rolight is een onderneming die meedenkt bij het invullen van jouw belichtingswensen

 

Wij hebben een passie voor professionele belichting en willen onze kennis graag met je delen.

 

Verlichting en beeldprojectie kan worden toegepast in zeer veel situaties. Denk hierbij aan bijvoorbeeld pretparken, winkels, gebouwen, scholen, musea en theaters.

 

 

 

Rolight

Josink Kolkweg 10

7545 PR Enschede

 

Telefoon  053 432 06 44

Email      info@rolight.nl

 

UTP-kabels

Wat is een UTP kabel?

Een UTP kabel is een zeer populaire kabel en wordt vaak gebruikt voor telefonie- en computernetwerken. Een UTP-kabel bestaat uit gedraaide aderparen met een standaard kleurcodering, daarom worden UTP-kabels in het Nederlands ook wel aangeduid met "getwist paar", "twisted pair", "dubbeldraad" of als "ethernet kabel". Echter de benaming UTP wordt het meest gebruikt.

 

De naam UTP kabel wordt, ten onrechte, gebruikt voor alle twisted pair netwerkkabels. Twisted pair netwerkkabels zijn verkrijgbaar in een niet-afgeschermde variant en afgeschermde varianten.

De afgeschermde varianten hebben elektromagnetische afscherming tegen interferentie oftewel elektromagnetische storingen. Er zijn verschillende afgeschermde UTP kabels verkrijgbaar zoals FTP (Foiled Twisted Pair), STP (Shielded Twisted Pair) en S/FTP.
De niet afgeschermde variant beschermt niet tegen elektromagnetische storingen, dit zijn de UTP kabels.

Een afgeschermde S/FTP kabel.

 

Welke kabel heb ik nodig?

De afscherming beschermt tegen interferentie (het overspringen van data). Om te weten welke soort kabel je nodig hebt, kun je onderstaande stelregel aan houden.

 

Ligt de kabel alleen en zijn er weinig externe stroomfactoren aanwezig dan is een standaard UTP kabel ruim voldoende. Zijn er externe stroomfactoren aanwezig (bijv. van stroom- of krachtstroomkabel) kies dan voor een afgeschermde variant.

 

Welke snelheden kan een UTP-kabel halen?

De UTP kabels zijn opgedeeld in verschillende categorieën kabels.

Categorie Snelheid Doorvoersnelheid Geschikt voor Gigbit netwerken?
CAT5e Tot 1.000 Mbit/s 100 mhz Ja (maar niet ideaal)
CAT6 Tot 1.000 Mbit/s 250 mhz Ja
CAT6a Tot 10.000 Mbit/s 500 mhz Ja, tot 10-Gigabit
CAT7 Tot 10.000 Mbit/s Vanaf 600 mhz Ja, tot 10-Gigabit

 

Rolight verkoopt gemonteerde UTP, FTP en S/FTP kabels in alle vier de categorieën en niet-gemonteerde in verschillende categorieën.

 

Let op: het verschil tussen CAT5e en CAT6 is de doorvoersnelheid. Het verschil hier tussen is het makkelijkst uitleggen met een voorbeeld. Zie de CAT5e als een autosnelweg met 2 banen en CAT6 als een autosnelweg met 6 banen. Op allebei de snelwegen mag je 130 km per uur. De snelheid is hetzelfde maar op een 6-baans weg kunnen veel meer auto's tegelijk rijden.