Vragen?   053 - 4320 644

Rolight is een onderneming die meedenkt bij het invullen van jouw belichtingswensen

 

Wij hebben een passie voor professionele belichting en willen onze kennis graag met je delen.

 

Verlichting en beeldprojectie kan worden toegepast in zeer veel situaties. Denk hierbij aan bijvoorbeeld pretparken, winkels, gebouwen, scholen, musea en theaters.

 

 

 

Rolight

Josink Kolkweg 10

7545 PR Enschede

 

Telefoon  053 432 06 44

Email      info@rolight.nl

 

Het kiezen van de juiste projector

3LCD / 1DLP / 3DLP

 

Christie heeft een ruime keuze in verschillende projectoren, er word gebruik gemaakt van verschillende technologieën: LCD, 1-chip DLP en 3-chip DLP. Verschillende resoluties: Rolight levert van videoresoluties tot 4K. Verschillende lichtbronnen: enkele lamp, dubbele lamp, laser fosfor en RGB-laser. Door het ruime aanbod kan het vinden van de juiste projector lastig zijn.

 

Voor je overgaat tot de aanschaf van een projector zijn er een aantal vragen die je voor jezelf moet beantwoorden.

 

  • Waarvoor ga ik de projector gebruiken?

 

  • Waar ga ik de projector gebruiken?

 

  • Wat is het budget voor de projector?

 

Hoe bepalen de antwoorden op bovenstaande vragen welke projector ik nodig heb?

  • Waarvoor ga ik de projector gebruiken?

Een projector kan gebruikt worden voor meerdere doeleinden: zakelijke doeleinden (het geven van presentaties, laten zien van bedrijfsfilms, etc.), verhuur doeleinden, projectie in theater, musea en projectoren voor grote zalen (met verschillende doeleinden).

Voor zakelijke doeleinden is de beeldkwaliteit van minder belang. Natuurlijk wil je een projector die mooi en scherp beeld geeft. Echter het bekijken van een presentatie hoeft niet in 4K, de presentatie ziet er waarschijnlijk net zo mooi uit in HD. Wel is een hoge contrastratio van belang, dit zodat de kleuren in je presentatie mooi uitkomen en het verschil in kleuren in bijvoorbeeld een grafiek duidelijk zijn. Dit zelfde geldt voor scholen.

Voor grote zalen, theaters en musea kan het dan weer van belang zijn om een "alles kunner" in huis te halen, dit zodat de projector geschikt is voor vele doeleinden. Ook voor verhuurders is het hebben van een "alles kunner" van belang, dit zodat jouw klant profiteert van haarscherp beeld, prachtige kleuren en een hoge lichtopbrengst zodat de projector zowel binnen als buiten gebruikt kan worden!

 

  • Waar ga ik de projector gebruiken?

Je moet jezelf afvragen waar je de projector wil gaan gebruiken? Ga je deze in een donkere ruimte gebruiken? Of gebruik je de projector in een lichte omgeving of zelfs buiten? Als stelregel kun je aanhouden: hoe lichter de ruimte, hoe hoger de lichtopbrengst van de projector moet zijn.

 

  • Wat is het budget voor de projector?

Hoe hoger de kwaliteit van de projector, hoe hoger het prijskaartje. Hierdoor is het van belang om goed te bedenken hoe hoog het budget is en wat echt belangrijk is bij het dagelijks gebruik van de projector. Bij Rolight hebben we voor elk budget een projector!

 

Hieronder vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende factoren, waarop je moet letten bij aanschaf van een projector. Heb je naar aanleiding hiervan nog vragen? Of wil je je wensen liever in persoon bespreken?

Neem dan contact op met onze projecten afdeling, zij kunnen je alles vertellen over de projectoren en denken graag met je mee. Zo kunnen wij voor elke situatie een passende projector leveren!

 

 

Beamer resolutie

 

Voor de zakelijke gebruiker is het aan te raden een projector met een beeldverhouding van 16:9 of 16:10 te gebruiken. Dit aangezien dit ook de verhouding is van veel laptops, hierdoor is het makkelijker voor de gebruiker om de projector aan te sluiten. Ook voor verhuurders is het aan te raden om een projector aan te schaffen met een beeldverhouding van 16:9 of 16:10, dit zodat de uiteindelijke gebruiker gemakkelijk een laptop kan aansluiten of in de juiste verhoudingen een film kan laten zien.

 

Mocht je een lager budget hebben is het goed om na te denken over welke kwaliteit je echt nodig hebt. Het heeft immers geen nut om een 4K projector te kopen en deze alleen te gebruiken voor presentaties. Dit gaat immers net zo goed met een HD projector.

 

beamer HD resolutiebeamer WUXGA resolutiebeamers WQXGA resolutiebeamer WQXGA+ resolutiebeamer 2K resolutiebeamers 4K resolutie

 

Projector ANSI Lumen

 

De lichtopbrengst van een projector wordt gemeten in ANSI lumen, ANSI staat voor American National Standard Institute. Als stelregel geldt: hoe lichter de omgeving, hoe hoger de lichtopbrengst moet zijn. Wat je aan kan houden is dat een beamer met 3.500 ANSI lumen in de regel voldoende is om prettig te kunnen kijken. Mocht je de projector willen gebruiken in een kleine ruimte, die makkelijk te verduisteren is, dan is 3.500 tot 5.000 ANSI lumen voldoende. Voor klaslokalen of kantoren (die meestal goed verlicht en lastig te verduisteren zijn) zijn minimaal 5.000 ANSI lumen benodigd. Voor grote ruimtes met een groot publiek is minimaal rond de 10.000 ANSI Lumen benodigd.

 

Wat ook belangrijk is om in gedachte te houden is hoe groot het geprojecteerde beeld moet worden. Hoe groter de projectie moet zijn, hoe meer licht er nodig is. Daarnaast is het van belang om te weten dat het menselijk oog de ANSI lumen van een DLP projector minder goed verwerkt, waardoor deze minder sterk lijkt dan die van een 3LCD projector.

 

Ook goed om te onthouden is dat een projector met een hoge ANSI lumen waarde veel licht produceert. Dit gaat ten koste van het contrast. Heb je een projector nodig in een lichte ruimte (bijv. op kantoor) kan het geen kwaad om een hoge lichtopbrengst te hebben, aangezien het contrast van minder belang is. Mocht het contrast wel van belang zijn (bijv. als je de projector gaat gebruiken om films te laten zien in een donkere ruimte) dan is een lagere lichtopbrengst meer geschikt.

 

Beamer contrast ratio

 

Nu je weet dat je rekening moet houden met de beeldkwaliteit, de lichtopbrengst en het budget is er nog een ander belangrijk aspect. Dit is de zogenoemde contrastratio. De contrastratio geeft aan hoe goed een projector zwart, wit en de tussenliggende stappen kan weergeven. Vooral in donkere ruimtes is dit van belang.

 

Je kunt stellen dat voor een lichte ruimte de lichtopbrengst (ANSI lumen) van belang is en voor donkere ruimtes de contrastratio.

 

De contrast ratio is een verhouding en wordt weergegeven als bijvoorbeeld 10.000:1. Dit staat voor het verschil tussen zwart (in dit voorbeeld 10.000) en wit (deze is altijd 1). Hoe groter het eerste getal (zwart waarde), hoe hoger de contrastratio. Een hoge contrast ratio zorgt voor betere kleurweergaves van de projector.

 

Hieronder zie je een afbeelding, aan de linkerkant (op mobiel de bovenste foto) is de contrast ratio flink verlaagd. Hierdoor zijn de kleuren minder levendig.

 

Beamer contrastBeamer contrast

 

 

Nu je van alles weet over de resolutie, de lichtopbrengst en de contrastratio kunnen we een vergelijking maken van de verschillende technologieën die gebruikt worden in projectoren. In de onderstaande tabel vind je een vergelijking tussen 3LCD, 1-chip DLP en 3-chip DLP.

 

Heb je een kleiner budget? Maar ben je op zoek naar een projector met resolutie tot WUXGA (1920 x 1200), een redelijk hoge lichtopbrengst (5.000 ANSI lumen) en een contrastratio tot 10.000:1. Dan zijn onze Christie 3LCD projectoren, ideaal voor jou! Deze beamers zijn ideaal als instapmodel voor zakelijke gebruikers.

 

Ben jij op zoek naar een betere projector? Kies dan voor 1DLP projectoren van Christie. Sommige modellen maken gebruik van krachtige lampen, andere maken gebruik van laser fosfor (laser phosphor) technologie. De voordelen van laser fosfor lees je hieronder. Groot voordeel van 1DLP projectoren is dat ze een hogere lichtopbrengst hebben, door de slimme techniek contrastratio's kunnen hebben van 4.000.000:1 (met Christie RealBlack) en beeldkwaliteit leveren tot 4K. Vooral projectoren die gebruik maken van laser fosfor hebben twee grote voordelen: ze hebben zeer lange branduren (tot wel 20.000 uur) en de projector behoeft weinig onderhoud!

 

Ben jij op zoek naar het neusje van de zalm als het op projectoren aankomt, dan is een 3DLP projector van Christie ideaal voor jou. Hoge beeldkwaliteit, hoge lichtopbrengst, hoge contrastratio, vele branduren en relatief weinig onderhoud. Dit zijn professionele projectoren, ideaal voor grote zalen en verhuurders!

 

3LCD 1DLP 3DLP

Aanschafprijs

★★ ★★★ ★★★★
Resolutie XGA (1024 x 768)
WXGA (1280 x 800)
WUXGA (1920 x 1200)

XGA (1024 x 768)
WXGA (1280 x 800)
HD 1080 (1920 x 1080)
WUXGA (1920 x 1200)

4K (4096 x 2160)

WXGA (1280 x 800)
HD 1080 (1920 x 1080)
WUXGA (1920 x 1200)
2K (2048 x 1080)
4K (4096 x 2160)
Helderheid
(ANSI lumen)
1.000 - 10.000

1.000 - 20.000

5.000 - 30.000+
Lichtbron Enkele lamp

Enkele lamp

Dubbele lamp
Laser fosfor (geen lamp)

Enkele lamp

Dubbele lamp
RGB laser (geen lamp)

Prestatie Weinig onderhoud Weinig onderhoud
24/7 inzetbaar
Ingebouwde 3D
Weinig onderhoud
24/7 inzetbaar
Ingebouwde 3D
Mogelijkheden

Warping en blending
360° projectie

Portret optie

Warping en blending
360° projectie

Portret optie
InControl app
BoldColor Technology

Warping en blending
360° projectie

Portret optie
InControl app
Christie Twist

 

 

Weet je niet precies welke projector het beste bij je past? Of wil je graag meer weten over de prijzen van de projectoren. Onze experts op de projecten afdeling adviseren je graag over de benodigde beeldkwaliteit (resolutie), de lichtopbrengst (ANSI lumen), de contrastratio en type projector (3LCD, 1DLP of 3DLP).

Je kunt vrijblijvend contact op nemen met onze projecten afdeling op telefoonnummer: 053 - 432 06 44 (je kunt vragen naar onze projecten afdeling) of stuur een e-mail naar: info@rolight.nl

 

Laser Phosphor beamer

 

Laser fosfor kan beschreven worden als een solide-state, lamploze, projectie verlichtingsmethode. Deze methode maakt gebruik van blauwe laserdiodes als lichtbron. Conventionele lichtbronnen hebben als groot nadeel dat ze vervangen moeten worden. Hierdoor zit je vast aan een duur onderhoudscontract. Dit terwijl de projectie, met verloop van tijd, steeds minder wordt. Bovendien geldt hier: des te hoger de lichtkleur van de lamp, des te korter de levensduur. Voor de meeste projectoren, met een conventionele lichtbron, komt dit neer op gemiddeld 2.000 branduren. Dit terwijl een laser fosfor projector de mogelijkheid heeft om 20.000 uren te halen. Ander groot voordeel van een laser fosfor lamp is dat deze weinig onderhoud behoeven en je dus ook niet vast zit aan een duur onderhoudscontract!

 

Lees meer over Laser fosfor projectie op de website van Christie Digital.

 

laser phosphor beamer laser phosphor beamer laser phosphor beamer

Standaard Laser Fosfor

Een blauwe laser diode
wordt op een fosfor wiel geprojecteerd.
 

Laser Fosfor hybrid

Naast de blauwe laser diode wordt er een rode LED toegevoegd om het rode kleurelement aan te vullen.​

Laser Fosfor met rode laser

heeft in plaats van een LED, zoals bij hybride, een rode laser. Dit vormt de basis voor Christie BoldColor

 

 

 

 


Geen lampen vervangen
voorrdelen


Laag energieverbruik


Levensduur van minimaal 20.000
uur


Filters zijn vaak niet nodig


Instant aan/uit mogelijkheid

 

Behoeft minder onderhoud

 

Hogere contrasten en groter kleurengamma

 

Lagere kosten bij veelvoudig gebruik

 

Zowel instap als premium projectoren

 

 

Christie BoldColor

 

BoldColor technologieInnovatie van Christie

BoldColor technoligie

Lees hier alles over BoldColor