Het kiezen van de juiste takel

Het vraagt kennis en inzicht van de normen, om te bepalen welke soort takel nodig is bij een bepaalde hijsbeweging. Veiligheid is natuurlijk een van de belangrijkste aspect bij de keuze van de juiste takel.

 

Bekijk alle takels
 

 

Wij belichten een aantal mogelijke situaties:

 

takel

Er bevinden zich geen personen onder de last.

Zodra het zeker is dat er nimmer personen onder de last aanwezig kunnen zijn kan er gebruik worden gemaakt van een “standaard” industriële takel. Industriële takels hebben een veiligheidsfactor tussen 1:4 of 1:5.

Voorbeeld:
Een last van 250 kg mag dan met een 250 kg takel gehesen worden en op de gewenste hoogte, in de takel, blijven hangen.

 

 

takel

 

 

De gehesen last hangt stil boven personen.

Omdat er nu personen onder de last bevinden mag deze niet zonder meer aan de ketting van de takel blijven hangen.

De last kan (en mag) nog wel met een gewone takel worden opgehesen. Maar als het eenmaal op hoogte is gebracht, dient de last nu gezekerd te worden aan aparte ophangkabels. Deze worden "steels" genoemd. In de volgende stap wordt de last van de motorkettingen afgehaald zodat de last alleen nog maar in de steels hangt.

 

Een andere oplossing voor deze situatie is om de veiligheidsfactor van de takel te verdubbelen. Dit doe je door de werklast van de takel te halveren. Een takel van 500 kg mag dan een last hijsen van max. 250 kg. Als de last op hoogte hangt, en er toch personen onder de last kunnen komen te staan, dan hoeft de last niet apart in steels te worden gehangen. De verhoogde veiligheid wordt nu als afdoende beschouwd.
 

Takels van het type D8+ voldoen standaard aan deze verhoogde veiligheidsfactor.

 

 

takel

 

 

De last beweegt boven personen of er worden personen gehesen.


Wil je een last bewegen met je takels boven personen of bevinden zich personen op/aan de gehesen last dan zal er nog beter per situatie gekeken moeten worden wat de meest passende oplossing is. De variabelen zijn zo divers dat een eenduidige aanwijzing moeilijk te geven is. Deze kan per gebruikssituatie verschillen.

Rolight adviseert graag wat in jou situatie de beste keuze is. Neem hiervoor contact met ons op via: info@rolight.nl of 053 432 06 44.

 

Tip
Gebruik takels passend bij de last. Het klinkt als een goed idee om te investeren in zware ("over-gedimensioneerde") takels, zodat ze altijd krachtig genoeg zijn. Denk er echter aan dat bijvoorbeeld een 1000 kg takel “pas” door z’n slipkoppeling gaat bij een belasting van 1250 – 1400 kg (afhankelijk van merk en type). De meeste veiligheid bereik je dus met de meest passende takel.