Vragen?   053 - 4320 644

Rolight is een onderneming die meedenkt bij het invullen van jouw belichtingswensen

 

Wij hebben een passie voor professionele belichting en willen onze kennis graag met je delen.

 

Verlichting en beeldprojectie kan worden toegepast in zeer veel situaties. Denk hierbij aan bijvoorbeeld pretparken, winkels, gebouwen, scholen, musea en theaters.

 

 

 

Rolight

Josink Kolkweg 10

7545 PR Enschede

 

Telefoon  053 432 06 44

Email      info@rolight.nl

 

General Device Type Format:

De verbinding tussen ontwerp-software, armatuur en lichtsturing

 

MA Lighting, Vectorworks en Robe Lighting veroorzaken een revolutie binnen de entertainmenttechniek. General Device Type Format (kortweg: GDTF) is een nieuw protocol voor overdracht van fixture data, dat ongekende mogelijkheden biedt voor de verbinding tussen CAD-software, lichtsturing en armatuur. Tot heden was het niet, of nauwelijks, mogelijk om naadloos data in te lezen vanuit ontwerpsoftware naar lichtstuurtafel en andersom. Het GDTF maakt daar een einde aan.

 

MA lighting logo Vectorworks logo

 

 

Wie staan aan de basis van GDTF?

 

MA Lighting, Vectorworks en Robe Lighting hebben de samenwerking opgezocht om tot een universeel data formaat te komen. Op 27 maart lanceerde deze groep een persbericht over dit General Device Type Format (GDTF).

Deze drie toonaangevende fabrikanten ervoeren de laatste jaren een steeds groter wordende brei van, soms gepatenteerde, protocollen en de meest uiteenlopende fixture files. Enige standaardisering leek niet meer aanwezig. Een bijkomend nadeel was de uitwisselbaarheid van data vanuit ontwerpsoftware richting de lichtstuurtafel.

 

Waarom is een General Device Type Format handig?

 

Eenvoudig gezegd: GDTF is een nieuwe afspraak over de standaardisering van parameters voor armaturen en randapparatuur. Hierdoor moet uitwisseling van deze informatie over verschillende systemen veel eenvoudiger worden.

Het maken van fixture personality files voor moderne lichttafels is nu nog een complexe tijdrovende klus voor gebruikers én voor fabrikanten. En omdat er geen universele standaard bestaat voor het aanleveren en interpreteren van data gaat het proces vaak fout of moet het herhaald worden voor elke nieuwe lichttafel en elke nieuwe visualiser. Het nieuwe GDTF protocol voor lichttafels, CAD-programma’s én fixtures maakt het mogelijk om in één bestand elke fixture te gebruiken.

 

Wat doet het GDTF?

GDTF beschrijft precies welke functies en parameters een armatuur in zich heeft. Een lichtstuurtafel zal uit deze datafile haar benodigde parameters halen terwijl een visualiser, voorzien van GDTF, direct gebruik kan maken van de voor die software benodigde data. Denk hierbij aan afmeting, lichtopbrengst, bundelvorm en kleurweergave. Zelfs individuele pixels en oneindig roterende lichtbundels kunnen binnen dit protocol natuurgetrouw worden weergegeven. GDTF is een open bestandsformaat, waardoor ook andere fabrikanten en ontwikkelaars kunnen aanhaken. Zo hoeven fabrikanten van armaturen nog maar één keer alle gegevens van hun armaturen in een GDTF bestand te zetten. In de toekomst kan dan iedere stuurtafel en iedere visualiser gebruik maken van de meest accurate, eenduidige, data. Wat ons betreft is dit een hele grote stap in de goede richting.

 

 

 

grandMA 3 wordt het eerste regiesysteem met GDFT

De nieuwe serie GrandMA 3 lichttafels, die op de ProLight & Sound 2018 beurs in Frankfurt voor het eerst aan het publiek worden gepresenteerd, zullen als eerste regiesysteem gebruik gaan maken van GDFT. Op de nieuwe website www.gdtf-share.com vind je meer informatie over dit revolutionaire systeem. “Our main motivation was to make everyone’s life easier,” vertelt Gerhard Krude, managing director van MA Lighting Technology in het persbericht. “Users of any lighting control system, CAD and pre-visualisation software that can process GDTF will benefit by the ease of use and the amount of details provided.”

 

Nog vragen?

Voor vragen over het General Device Type Format en over de nieuwe GrandMA 3 lichttafels, neem je contact op met onze verkoopafdeling.

 

Ik wil meer weten